Projecten

EEN DRAGELIJKER LEVEN IN PAPUA JAYA

EEN DRAGELIJKER LEVEN IN PAPUA JAYA

Pater Nico Dister in Papua Jaya bedankt ons voor de donatie van € 2000,-. De giften van overzee zijn steeds weer een bevrijding waardoor men opgelucht kan ademhalen. De stichting waar de pater voor werkt heeft van alles op het programma staan om het leven van met name de kinderen dragelijker te maken en zelfs aangenaam doordat in hun meeste primaire behoeften kan worden voorzien, zo mogelijk ‘ruimschoots’.

Bij de overgangs- en eindexamens is in het algemeen alles prima gegaan. Het Antoniuscollege kon zelfs meedoen aan de nationale eindexamens die online werden afgenomen. De meeste scholen in Jayapura waren nog niet toe aan deelname aan deze gecomputeriseerde examens. Zij hadden nog geen computers voor hun leerlingen, of als ze die wel hadden, beschikten ze niet over een aggregaat dat elektriciteit kon opwekken voor het geval dat de staats-elektriciteitsmaatschappij het zou laten afweten tijdens de examens. In Sentani valt het licht namelijk meerdere keren per dag uit.... Daarom had “Antonius” (dat dank zij de giften van “overzee” wel een computerlokaal heeft) ervoor gezorgd een generator ter beschikking te hebben “voor het geval dat”. En ja hoor, het licht viel uit maar de examenkandidaten konden gewoon doorwerken.

Op 13 juni, het patroonsfeest van het Padua College, hebben de leerlingen hun beste beentje voorgezet, niet alleen figuurlijk met het maken van muziek, het ten gehore brengen van koorliederen en declameren van poëzie, maar ook letterlijk door het opvoeren van traditionele (stammen-)dansen en zelfs een “modeshow” van de traditionele feestkleding van de stam waartoe zij respectievelijk behoren: de Habula in de Baliemvallei, de Ngalum in het Sterrengebergte en de stammen van Sentani en de Keerom (= achterland van Jayapura). De foto’s  laten “echtparen” zien die met gepaste trots hun stammen-outfit presenteren. 

modeshow 1 habula in de baliemvallei 1 orig  modeshow 2 de ngalum in het sterrengebergte orig  modeshow 3 de stammen van sentani orig  modeshow 4 de keerom achterland van jayapura orig  

De kliniek “Robertus”

Nog meer nieuws van Pater Nico Dister in Papua Jaya.

Begonnen als ziekenboeg van kindertehuis “Hawai” is de kliniek “Robertus” tegenwoordig een gezondheidscentrum geworden voor de hele buurt. Het staat onder leiding van de in Sentani geboren en getogen Dokter Maria Carolina. Haar doktersstudie aan de Maranatha Universiteit in Bandung kon gefinancierd worden door YaPuKePa dank zij onze bijdragen. De kinderen van de drie tehuizen en de medewerk(st)ers van de stichting worden in de kliniek met speciale égards behandeld zonder dat er sprake is van discriminatie. De meeste patiënten zijn niet kapitaalkrachtig. Zij worden gratis behandeld.

kliniek robertus 2 2
Een beeld van de meduacge praktijk.

internaat in aanbouw orig
Verder wil Pater Dister dat de meisjes van het Padua College een dak boven hun hoofd krijgen, gerealiseerd in Asrama Santa Lusia.

santa lucia

Men is al begonnen met de bouw van het internaat en ze zijn al een heel eind zoals te dien is op de foto!
De Winkel van Sinkel draagt er in 2017 in totaal €5000,- aan bij.

Meer info: https://www.facebook.com/yapukepa